Glöm Allt Du Lärt Dig Och Go With The Flow


Efter en fascinerande ointressant mellanlandning i Köpenhamn och lite strul vid gaten flyger du in över ett förmiddagsdisigt London. Du trycker näsan mot fönstret och kämpar med att få med London Eye och Parliament i samma bildruta samtidigt som du suger freneteiskt på en minttablett. När du en timme senare stiger ut från tågstationen vid Paddington kan du inte låta bli att le brett mot asfalten, fälla ner solglasögonen och knäppa upp jackan.
Vid hotellet möter du upp småkusiner och moster och morbror och drar till en pub runt hörnet. Småkusiner beställer fish&chips, du får in en öl som smakar underbart beskt efter colan på flygplatsen. Småkusiner gör uppror.
En jättebrittisk taxiresa senare och du befinner dig i Covent Garden och står på bottenvåningen i en trevånig Appleaffär och gapar som en fisk. Överallt finns iPads, hörlurar, iPhones, iPods, skal, datorer och en och annan svensexad herre i damkläder som står och sjunger för full hals. Du garvar högt och älskar London mer än nånsin.
Spola fram ett par timmar med små butiker, caféer och vänstertrafik (glöm allt du lärt dig och go with the flow). Du sitter på en liten restaurang i Soho med ett glas kyld champange i handen och lyssnar på alla samtal runtomkring. Utanför börjar skymningen färga Londonhimlen rosa, och gatorna vimlar av sistaminutenshoppare som njuter av den kvarvarande värmen. Du smuttar på champangen och avnjuter en pastarätt med svamp och spenat innan du och småkusin ballar ur på väg till musikalen Chicago - som du fascineras av och beundrar på alla nivåer.
Spola fram: natt ömmande fötter hård sömn pappa snarkar väckarklocka tunga ögonlock sega träben engelsk frukost tandkrämssmak i munnen play.
Ni bestämmer er för att ta en promenad i Hyde Park, där alla blommor har slagit ut och det är för varmt att gå i t-shirt. Ni kommer ut på andra sidan och hittar hyrcyklar som ni förtjust bestämmer er för att hyra. Medan det strular och laggar får mormor tag på en cykel och trampar lyckligt omkring på trottoaren. Du känner nånting röra sig i närheten av tårsäckarna och sliter upp kameran och får ett par sjukt härliga bilder. Hela tiden omges du av denna osannolikt vackra engelska. På trottoarer, på gator, på caféer, i butiker. Du vänder dig om och säger allvarligt till dina föräldrar att vad som än händer så tänker du flytta hit. De ler och du vet inte om de tror dig.
Den närmsta timmen glider du runt på soliga gator och i parker i närheten av Buckingham Palace på väg mot Parliament. Ni stannar till i samlad trupp och sätter er i gräset med varsin mjukglass, omgiven av London Marathon-löpare. På grund av loppet är en stor del av centrum avstängt för biltrafik, och ni cyklar storögt omkring på tomma gator som vanligtvis är proppfulla med bilar.
Spola fram: problem med cykelåterlämning problem med kartläsning problem att ta sig fram iskall cola solglasögon bro över Themsen sushilunch play.
Du, mormor, småkusiner, moster och morbror samlar mod och tar er upp i London Eye. Det är ljust, trångt och omöjligt att ta bra bilder. Du låter kameran hänga runt halsen och diskuterar fallhöjder och dödlighet med höjdrädd småkusin (som inte direkt blir mindre skärrad av samtalet).
Något rådvilla bestämmer ni er till slut för att dela upp er. Småkusiner och moster drar till Madame Tussauds, resten hinner med en dubbeldäckare och en kvart på überaffären Harrods. Du kommer inte längre än till matavdelningen innan stängningsdags men kommer ut med ett saligt leende på läpparna och en bit choklad i handen. Innan det är dags för middag hinner ni med ännu en pub, där du får in en till öl, och pappa gör tabben att på klockren amerikanska beställa in chips istället för det engelska crisps och begraver huvudet i händerna när det dyker upp två skålar pommes frittes på bordet. Ni skrattar fortfarande åt det under en trafikkaosad taxiresa ut till Canary Wharf och Jamie Olivers italienska restaurang. Mitt i ett affärsdistrikt, omgiven av höga glashus och en shoppinggalleria, ligger det här lilla brötiga stället med rustika bord och barnsligt enkel mat som rejvar runt med dina smaklökar. Du kommer på dig själv med att flina brett.
Spola fram: natt ömmande fötter hård sömn pappa snarkar väckarklocka tunga ögonlock sega träben engelsk frukost tandkrämssmak i munnen play.
Det är sista dagen och du och dina föräldrar möter vid Piccadilly Circus upp syster ysters pojkvän Bens pappa, Malcolm, en bastant man i sextioårsåldern med yvigt hår och ashärligt skratt. Ni tar en fika på ett café och ni svenskar jublar tyst över möjligheten att få prata ohämmad brittiska. Malcolm berömmer er engelska och ni strålar. Efter någon dryg timme tar ni en kort promenad till Fortnum and Mason; en affär som är ungefär lika fin i kanten som Harrods, förutom att här kan man också dricka afternoon tea. Resten av sällskapet sluter upp med er där, samtidigt som Malcolm tackar för sig och ni skiljs åt med kindpussar och so nice too meet you's.
High Tea på Fortnum and Mason är en upplevelse som du förmodligen aldrig kommer glömma. Vart du än tittar ser du kristallkronor, mjuka heltäckningsmattor, uppklädda kunder med raka ryggar och perfekt dukade bord. Framför dig ligger en temeny som du slumpmässigt bläddrar igenom samtidigt som du sneglar omkring dig för att se om någon annan har fattat nånting. Det har de inte, men kyparna är läskigt hövliga och hjälper till.
Dina händer darrar av fotohets och du drar fram kameran och pepprar med avtryckaren åt alla håll och kanter. Du får en idé och släntrar bort till en pianist som sitter och spelar mjuka jazzmelodier, och försöker så diskret som möjligt få med honom och resten av salen i samma bild. Precis när du tror du har lyckats och är på väg tillbaka till bordet börjar pianisten prata med dig. Nice camera you've got there, säger han. Du ler förvirrat och tackar. It's a Nikon, säger du. Han nickar och ler. May I see the picture? frågar han och du böjer skamset ner huvudet och visar honom bilden. Till din förvåning blir han bara ännu gladare och börjar berätta om sin bror som är fotograf, och säger att du har en viss blick för bilder, som är sällsynt. Du rodnar av glädje, och det slutar med att ni står och pratar ett par minuter. Utan att kunna hjälpa det skrattar du lyckligt när du går tillbaka till ditt bord.
Under den närmsta timmen dyker det upp champagne, en egen tekanna, fat med paj, scones, sylt, kakor och kanapéer. Du känner det som om du befinner dig i en dröm. I alla fall tills någon plötsligt säger att ni borde börja åka för att hinna med planet hem. Du tittar sorgset ner på din halvätna smördegskaka, sveper det sista av champagnen och säger hejdå till småkusiner, moster och morbror. Du, dina föräldrar och mormor hittar en taxi, hämpar upp väskorna och åker till flygplatsen, där du i ett desperat sista engleksaryck pratar parfymer med en tjej i tax-freeaffären.
Spola fram: flygplan fönsterplats på fel sida (ingen solnedgång) flygplansmat molnformationer Audioslave Audioslave Audioslave ledsen tjej engelsk tidning lock för öronen landning Göteborg tung suck. Hemma.
Borta bra hemma bra. Borta bäst hemma bäst. London hemma Götet hemma. Bra vilket som. I guess.

Ikväll: 18årsfest för Hedda och Amanda. Imorgon DisneyDygn med Hannah och Alice. Resten av livet får vara ovisst.
Nästa inlägg kan få vara Londonbilder. Har inte hunnit redigera dem än. Tillbringade gårdagen med att sola i Slottsskogen, få mattehjälp av Hannah och grilla med halva Göteborg.
Den här stan har sin charm, ändå.

Kommentarer
Postat av: lisen

Åh.

2011-04-23 @ 20:29:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0